Як полюбити холодну зиму: секрет норвежців

23:23

До зими всього пара тижнів, і багато хто вже налаштувалися скаржитися на сніг, вітер і майже цілодобову темінь. Але Карі Лейбовіц (Kari Leibowitz), аспірантка Стенфордського університету, пропонує подивитися на це з іншого боку. Вона майже рік провела на півночі Норвегії, щоб зрозуміти, як місцевим вдається переживати довгі зими. Знайте, нам є чому повчитися у норвежців!





Зима близько, а значить, настає час майже цілодобової темряви, холодів і депресії. Ви вже відчуваєте це нескінченне бурчання під ніс з приводу і без? Найближчі кілька місяців ми будемо скаржитися на погану погоду, замерзати і надягати на себе тонну одягу. Все це призводить до питання: як же впоратися із зимовою нудьгою?

Виявляється, справа не в часі року, а в нас самих. До такого висновку прийшла аспірантка Стенфордського університету Карі Лейбовіц, яка з серпня 2014-го по червень 2015 го проводила дослідження в Тромсе - місті на півночі Норвегії, далеко за полярним колом. Настільки далеко, що з листопада по січень сонце не піднімається над обрієм!

Лейбовіц вивчала психологічний стан місцевих жителів, які, по ідеї, повинні були впадати в зневіру (ще б, три місяці не бачити сонця). Але, як виявилося, масштаби зимової депресії у них були набагато нижче середньосвітових.

Карі питала місцевих: «Чому ви не впадаєте в депресію?». На що отримувала відповідь: «А навіщо це нам?». Карі зрозуміла, що таке питання в цих краях звучить недоречно. На півночі Норвегії люди сприймають зиму як подарунок, а не нескінченну муку.

Уроки Крайньої Півночі

Важливий фактор у такому сприйнятті зими - місцеві спільноти. Вони дуже згуртовані, мають сильні соціальні зв'язки, що збагачують життя кожного.

По-перше, норвежці відзначають майже всі свої свята взимку. Лейбовіц розповідає, що місцеві не могли дочекатися початку лижного сезону. Для них немає поняття «погана погода», є тільки невідповідний одяг.

У нас ситуація з святами схожа. Новий рік, Різдво, День святого Валентина, День захисника Вітчизни - всі вони припадають якраз на зимовий період.

У норвежців є слово koselig, яке позначає відчуття затишку. Люди люблять збиратися разом, запалювати свічки, пити теплі напої та грітися під ковдрами. У Тромсе проводять багато фестивалів та масових заходів, які дарують кожному почуття спільності і активне проведення часу.

І нарешті, люди буквально зачаровані красою зимових пейзажів. З листопада по січень, коли сонце не піднімається над обрієм, можна зловити дивовижні кадри, говорить Лейбовіц.

Поміняйте установку

Більшість з нас, звичайно, живуть не в Тромсе, і не у кожного в будинку камін для душевних посиденьок, проте є речі, які нам змінити цілком під силу. Проте у нас на Прикарпатті не менш красиві пейзажі, візьмемо до прикладу ГК Буковель, що знаходиться у Івано-Франківській області, тут є чим зайнятись та весело провести час.

Замість того щоб лаятися через морозу і вітру, знайдіть в зими можливості для насолоди життям. Це і лижі, і сніговики, і прибирання снігу (це заняття подобається дуже багатьом), і приємне відчуття повернення в теплий будинок після холоду. Проводьте час з друзями: одному нудніше в будь-який час року, навіть влітку.
«Це не надскладне завдання. Підійдіть до цього свідоміше і поміняйте свої звичні негативні зимові установки на позитивні », - радить Лейбовіц.

І замість того, щоб відраховувати дні до початку літа, варто просто насолоджуватися чудовими моментами зими.

You Might Also Like

5 коментарі

  1. Duzhe garnyi post, meni duzhe spodobavsya! :)
    Miy cholovik 12 rokiv prozhiv v Norway :) Ya stilky chudovogo chula pro cyu krayinu :)
    Tilky shcho znayshla tviy blog i budu follow na vsih soc.platformah?
    Ty mayesh account na Bloglovin?
    ;)
    xox Nadia
    mielandmint.blogspot.co.uk

    ВідповістиВидалити
  2. Yaksho mozhesh-skyn meni na Facebook (Miel and Mint) abo na blog v komentari svoyi linky na Insta i t.d. (ne mozhu tebe znayty). Dyakuyu)))
    xox N.
    mielandmint.blogspot.co.uk

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за такі теплі слова)))
      Зараз у фейсбук тобі відпишу як мене знайти)
      Ти ще не була у Норвегії?
      На bloglovin скоро зареєструюсь)
      Почну читати твій блог ;)

      Видалити
  3. Відповіді
    1. Катати, катати і ще раз катати)) Як вже хочеться пухлого снігу)

      Видалити